Menu
Szukaj
Koszyk
Tala

Forma do pieczenia magdalenek 12 sztuk - Tala performance

Prostokątna forma do pieczenia ciastek typu magdalenki. Blacha do pieczenia magdalenek, pokryta została potrójną powłoką nieprzywierającą. Blachy i formy do wypiekania ciast.

Przejdź do pełnego opisu
91,99 zł
szt.
Dostępność:
Bardzo duża ilość
Czas wysyłki: 1 dzień roboczy

Kod produktu: 2597

Cechy produktu

FOREMKI

Rodzaj FORMY DO PIECZENIA
Kategoria BLACHY DO CIASTA
Materiał METAL
Stal Węglowa powlekana
Długość 40 cm
Szerokość 20 cm
Głębokość 1,5 cm
Rozmiar FOREMKI BARDZO DUŻE (>15 cm)
KOD Produktu 2597

Opis

Forma na 12 ciasteczek w kształcie magdalenek

W Normandii muszą mieć one kształt okrągłej muszli, w Paryżu podłużnej i wąskiej a w Nowej Akwitanii, koniecznie muszą być moczone od dołu w czekoladzie. W Polsce pieczemy magdalenki we wszystkich znanych kształtach muszli, bo nie ma to dla nas tak dużego znaczenia. Różnimy się jedynie recepturą ciasta, ponieważ we Francji ciastka te powstają na bazie ciasta biszkoptowego, a w Polsce już niekoniecznie.

Wykonana ze stali węglowej forma wytrzyma żar Twojego piekarnika dochodzący nawet do 240 °C. Spełni więc wymagania zarówno profesjonalnych pracowni cukierniczych, jak i domowych kucharzy. Powierzchnię blachy pokryto dwukrotnie trójwarstwową powłoką, która czyni ją bardzo odporną na zarysowania. Umożliwia to również mycie formy w zmywarkach do naczyń oraz mrożenie w niej upieczonych ciasteczek.

Blacha do pieczenia magdalenek - specyfikacja:

  • wymiary:
    - długość blachy 40 cm;
    - szerokość blachy 20 cm;
    - głębokość 1,5 cm;
  • materiał:
    - powlekana stal węglowa o grubości 1 mm;
    - podwójna nieprzywieralna trójwarstwowa powłoka;
  • konserwacja:
    - zaleca się ręczne mycie z użyciem standardowych środków myjących np. płynu do naczyń;
    - po umyciu formę należy wytrzeć do sucha;
    - produkt nadaje się do mycia w zmywarce;
  • bezpieczeństwo:
    - górna krawędź blaszki została podgięta dla bezpieczeństwa Twoich dłoni.

Przepis na magdalenki

Składniki:

  • 80g cukru;
  • 80g mąki;
  • 60g masła;
  • 1 duże jajko;
  • starta skórka z ½ cytryny.

Pomocne będą:

  • forma do pieczenia ciastek;
  • silikonowa szpatułka.

Wykonanie:

W miseczce ubij jajko i cukier na puszystą masę. W międzyczasie rozpuść masło na patelni. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i delikatnie wyrabiaj ciasto za pomocą szpatułki. Następnie stopniowo wlewaj roztopione masło do ciasta cały czas mieszając. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przykryj ciasto i pozostaw do schłodzenia w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie masę nakładaj do wysmarowanych masłem foremek na magdalenki (około 1 łyżka na foremkę), nie napełniaj ich jednak w całości – w czasie pieczenia urosną. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz magdalenki przez 10 do 12 minut, aż brzegi zaczną przybierać złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, ostudź przez 5 minut i obróć je skorupką do góry.

Polewa:

Spraw, by Twoje magdalenki były jeszcze smaczniejsze, zanurzając je w czekoladzie. Aby to zrobić, rozpuść ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej i zanurz w niej górną część magdalenek, następnie umieść na ruszcie i pozostaw je, aż czekolada wystygnie. Zamiast czekolady możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem.

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz