Wszystkim naszym klientom życzymy wesołych Świąt Wielkanocnych, miłych spotkań z Najbliższymi i udanych wypieków!

Zamówienia składane w dni robocze do godz. 12:00 zrealizujemy w tym samym dniu.
Darmowa dostawa do paczkomatu przy zamówieniach za minimum 300 zł.

Forma do pieczenia BARANKA 20,0 cm

Dostępność: brak towaru
Cena: 44,00 zł 44.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Nieprzywieralna forma do pieczenia baranka wielkanocnego

Forma na baranka to dwie spinane ze sobą metalowe części, które pokryte są powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. By upiec w niej ciasto należy spiętą spinkami formę ustawić "do góry nogami" - to znaczy tak, by foremka stała na spinkach, szerokim otworem do góry. Przed pieczeniem należy posmarować wnętrze tłuszczem i oprószyć delikatnie mąką, strzepując jej nadmiar.

Forma na baranka wielkanocnego

Do szerokiego otworu powoli wlewamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika. Po upieczeniu rozpinamy foremkę i delikatnie wyciągamy baranka. Nie używamy do tego ostrych narzędzi, by nie uszkodzić powłoki pokrywającej formę. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i cukrowymi posypkami.

Forma do pieczenia babki w kształcie baranka

Przepis na baranka:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (użyj trybu pieczenia z góry i z dołu). Wyciągnij składniki z lodówki pół godziny przed przygotowaniem ciasta, wtedy lepiej się połączą.

Składniki:

  • 40 g masła lub margaryny;
  • 40 g cukru;
  • 80 g mąki tortowej;
  • 40 g mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • 1/2 paczki cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka rumu lub olejek rumowy;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • cukier puder do oprószenia baranka.

Przygotowanie ciasta:

Utrzyj masło z cukrem, dodając jajko, sól i cukier waniliowy. Ucierając na gładką masę dodawaj mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Pod koniec dodaj olejek rumowy. Tak przygotowane ciasto należy wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Należy przy tym podtrzymywać usadowioną na sprężynkach formę, do czasu aż ciasto równomiernie wypełni całą przestrzeń. Umieść formę w rozgrzanym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ustaw odpowiedni czas.

Foremka do pieczenia baranka

Pieczenie ciasta:

Ciasto pieczemy w 180 st. C przez około 30-40 minut na dolnej półce piekarnika. Przed końcem pieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu pozostaw baranka w formie przez 10 minut do ostygnięcia. Delikatnie zdejmij formę i pozostaw baranka do całkowitego przestudzenia.

Jeśli to niezbędne, to podetnij dolną krawędź, żeby baranek stał stabilnie. Lekko oprósz baranka cukrem pudrem i przepiękna ozdoba Twojego stołu wielkanocnego jest już gotowa!

Forma do pieczenia baranka wielkanocnego 

Dane produktu - forma na baranka 3D:

  • wymiary:
    -
     długość baranka 20,0 cm x szer. 6,0 cm x wys. 14 cm;
    - pojemność 750 ml.
  • materiał - wysokiej jakości stal z powłoką zapobiegającą przywieraniu;
  • konserwacja:
    - zaleca się ręczne mycie foremki z użyciem standardowych środków myjących np. płynu do naczyń;

    - po umyciu foremkę należy wytrzeć do sucha;
    - produkt nie nadaje się do mycia w zmywarce;
  • bezpieczeństwo:
    - górna krawędź blaszki została podgięta dla bezpieczeństwa Twoich dłoni;

    - w celu uniknięcia skaleczenia się, nie należy przykładać ostrej krawędzi foremki do palców dłoni lub innych części ciała. 

foremki baranków

Zapraszamy do polubienia jednego z naszych profili w mediach społecznościowych

Drogi Kliencie! Nasz Instagram www.instagram.com/ekoforemki/ oraz Facebook www.facebook.com/ekoforemki/ pozwoli Ci zapoznać się z produktami, których nie wystawiono jeszcze w sklepie. Będziesz więc zawsze na bieżąco informowany o nowościach a tym samym wdrożysz swoje pomysły szybciej od konkurencji. Różnorodność kształtów inspiruje do ich kreatywnego zastosowania. Niech więc tworzone z pasją kuchenne wypieki wzbogacą się o nowe wzory z naszej oferty. Dziękujemy za wybór naszych produktów i życzymy powodzenia w tworzeniu kuszących wypieków i eleganckich ciast!

Dane techniczne

KATEGORIA FORMY DO PIECZENIA
MATERIAŁ METAL
STAL NIERDZEWNA
POJEMNOŚĆ 750 ml
DŁUGOŚĆ 20,0 cm
SZEROKOŚĆ 6,0 cm
WYSOKOŚĆ 14,0 cm
ROZMIAR FOREMKI DUŻE (9-15 cm)
KOD PRODUKTU 2198

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl