Forma do pieczenia BARANKA 20,0 cm
Opis
Nieprzywieralna forma do pieczenia baranka wielkanocnego
Forma na baranka to dwie spinane ze sobą metalowe części, które pokryte są powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. By upiec w niej ciasto należy spiętą spinkami formę ustawić "do góry nogami" - to znaczy tak, by foremka stała na spinkach, szerokim otworem do góry. Przed pieczeniem należy posmarować wnętrze tłuszczem i oprószyć delikatnie mąką, strzepując jej nadmiar.
Do szerokiego otworu powoli wlewamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika. Po upieczeniu rozpinamy foremkę i delikatnie wyciągamy baranka. Nie używamy do tego ostrych narzędzi, by nie uszkodzić powłoki pokrywającej formę. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i cukrowymi posypkami.
Przepis na baranka:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (użyj trybu pieczenia z góry i z dołu). Wyciągnij składniki z lodówki pół godziny przed przygotowaniem ciasta, wtedy lepiej się połączą.
Składniki:
- 40 g masła lub margaryny;
- 40 g cukru;
- 80 g mąki tortowej;
- 40 g mąki ziemniaczanej;
- 1 jajko;
- 1/2 paczki cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka rumu lub olejek rumowy;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- cukier puder do oprószenia baranka.
Przygotowanie ciasta:
Utrzyj masło z cukrem, dodając jajko, sól i cukier waniliowy. Ucierając na gładką masę dodawaj mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Pod koniec dodaj olejek rumowy. Tak przygotowane ciasto należy wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Należy przy tym podtrzymywać usadowioną na sprężynkach formę, do czasu aż ciasto równomiernie wypełni całą przestrzeń. Umieść formę w rozgrzanym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ustaw odpowiedni czas.
Pieczenie ciasta:
Ciasto pieczemy w 180 st. C przez około 30-40 minut na dolnej półce piekarnika. Przed końcem pieczenia za pomocą drewnianej wykałaczki sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu pozostaw baranka w formie przez 10 minut do ostygnięcia. Delikatnie zdejmij formę i pozostaw baranka do całkowitego przestudzenia.
Jeśli to niezbędne, to podetnij dolną krawędź, żeby baranek stał stabilnie. Lekko oprósz baranka cukrem pudrem i przepiękna ozdoba Twojego stołu wielkanocnego jest już gotowa!
Dane produktu - forma na baranka 3D:
- wymiary:
- długość baranka 20,0 cm x szer. 6,0 cm x wys. 14 cm;
- pojemność 750 ml. - materiał - wysokiej jakości stal z powłoką zapobiegającą przywieraniu;
- konserwacja:
- zaleca się ręczne mycie foremki z użyciem standardowych środków myjących np. płynu do naczyń;
- po umyciu foremkę należy wytrzeć do sucha;
- produkt nie nadaje się do mycia w zmywarce; - bezpieczeństwo:
- górna krawędź blaszki została podgięta dla bezpieczeństwa Twoich dłoni;
- w celu uniknięcia skaleczenia się, nie należy przykładać ostrej krawędzi foremki do palców dłoni lub innych części ciała.
Zapraszamy do polubienia jednego z naszych profili w mediach społecznościowych
Drogi Kliencie! Nasz Instagram www.instagram.com/ekoforemki/ oraz Facebook www.facebook.com/ekoforemki/ pozwoli Ci zapoznać się z produktami, których nie wystawiono jeszcze w sklepie. Będziesz więc zawsze na bieżąco informowany o nowościach a tym samym wdrożysz swoje pomysły szybciej od konkurencji. Różnorodność kształtów inspiruje do ich kreatywnego zastosowania. Niech więc tworzone z pasją kuchenne wypieki wzbogacą się o nowe wzory z naszej oferty. Dziękujemy za wybór naszych produktów i życzymy powodzenia w tworzeniu kuszących wypieków i eleganckich ciast!
Dane techniczne
KATEGORIA | FORMY DO PIECZENIA |
MATERIAŁ | METAL |
STAL | NIERDZEWNA |
POJEMNOŚĆ | 750 ml |
DŁUGOŚĆ | 20,0 cm |
SZEROKOŚĆ | 6,0 cm |
WYSOKOŚĆ | 14,0 cm |
ROZMIAR | FOREMKI DUŻE (9-15 cm) |
KOD PRODUKTU | 2198 |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.